Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a virat fonduri nerambursabile în valoare de 154,4 milioane de euro (154.484.414 €) în conturile a 310.262 de fermieri, beneficiari unici ai intervențiilor de mediu și climă din Planul Strategic 2023 – 2027. Din această sumă, 131,2 milioane de euro reprezintă contribuția Comisiei Europene prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), iar 23,2 milioane de euro sunt asigurate de la Bugetul de Stat.

 

Plățile au fost efectuate de către AFIR în cadrul Campaniei de plăți în avans 2024, demarată după data de 16 octombrie 2024 și sunt aferente intervențiilor DR-01 (Agro-mediu și climă pe pajiști permanente), DR-09 (Zone afectate de constrângeri naturale – Zona Montană), DR-10 (Zone afectate de constrângeri naturale semnificative) și DR-11 (Zone afectate de constrângeri naturale specifice) din Planul Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

 

În cadrul acestei campanii de plăți, AFIR a transferat în conturile fermierilor 44,6 milioane de euro pentru intervenții de agro-mediu și climă pe pajiști permanente. De asemenea, AFIR a plătit cumulat 109,9 milioane de euro care reprezintă sume compensatorii pentru zone afectate de constrângeri naturale în zona montană, pentru zone afectate de constrângeri naturale semnificative și pentru zone afectate de constrângeri naturale specifice.

 

Conform cadrului procedural, AFIR efectuează plățile către fermieri după ce primește de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) un centralizator în care sunt menționați beneficiarii propuși spre plată prin intervențiile de mediu și climă. După validarea de către AFIR a centralizatorului primit și după deschiderea fondurilor de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fluxul procedural este continuat de AFIR prin efectuarea plăților cuvenite către beneficiari.

Aceste fonduri sunt destinate implementării și susținerii intervențiilor de mediu și climă pentru care AFIR face plata în conturile fermierilor, conform Acordului de delegare pentru implementarea intervențiilor din cadrul Planul Strategic 2023 – 2027, finanțate din FEADR și de la Bugetul de Stat, gestionate prin Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS).